17/5/2015: Παραμυθιά Θεσπρωτίας

ΣΟΥΛΙ

Τα σημαντικότερα αποσπάσματα, από την ενημερωτική συγκέντρωση του Συνδέσμου στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Οι τοποθετήσεις των: Κώστα Σπανούλη, Κώστα Γιωτάκου και Νίκου Καγκιούζη.

σταυρουλα μπραιμη

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΡΑΪΜΗΗ Δήμαρχος Σουλίου ...δεν είναι Σουλιώτισσα.

Η κ. Σταυρούλα Μπραϊμη, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη με καταγωγή από τη Λακωνία και εκλέγεται για 2η θητεία Δήμαρχος Σουλίου.

Στον αγώνα των "αγροτικών φωτοβολταϊκών" δεν έμεινε στα ανέξοδα ευχολόγια, αλλά πήρε θέση με ουσιαστική δράση και υποστήριξε τις κινητοποιήσεις του 2013 και 2014.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ, ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Σε 3 σημεία μπορεί να εστιαστεί η παρουσία της, στην εκδήλωση της 17/5/2015:

1. Στο γεγονός ότι στις αρχικές σημειώσεις της, προστέθηκαν δεδομένα από την  εξέλιξη της ενημέρωσης. Άρα, δεν έκανε μια "εθιμοτυπική" παρουσία, αλλά εντρύφησε στη θεματολογία.

2. Στο γεγονός ότι στις τοποθετήσεις της, επισήμανε ευθαρσώς και τις ευθύνες των αγροτών-κτηνοτρόφων, για το ότι παραμένουν πολλές στρεβλώσεις που επηρεάζουν αρνητικά τις αγροτοκτηνοτροφικές δράσεις.

3. Στο γεγονός ότι ..."παρέλειψε" να αναφερθεί στην προσωπική της σημαντική παρουσία, στον αγώνα που δόθηκε από τους αγρότες με φωτοβολταϊκά.

Σε κάθε περίπτωση, οι Δημότες του Δ. Σουλίου, φαίνεται ότι στο πρόσωπο της Δημάρχου, βρήκαν έναν άνθρωπο που συνδυάζει την ταπεινότητα και τον δυναμισμό.

Ο Χαιρετισμός της  Δημάρχου Σουλίου, στην εκδήλωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών στις 17/5/2015:
 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών, κυρίες και κύριοι,

σας καλωσορίζουμε στον ιστορικό Δήμο Σουλίου. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και ευχαριστούμε τον σύνδεσμο σας που επέλεξε την Παραμυθιά για να πραγματοποιηθεί η σημερινή εκδήλωση. Αποδείξατε την αποκέντρωση στην πράξη, εξάλλου σημασία και νόημα δεν δίνει ποτέ η ποσότητα αλλά η ποιότητα.
Ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας στο Δήμο μας, τη Θεσπρωτία, την Ήπειρο εξακολουθεί να αποτελεί η αγροτική  – γεωργοκτηνοτροφική δραστηριότητα παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι παραγωγοί εξαιτίας όχι μόνο της κρίσης.

Χρόνιες παθογένειες, λανθασμένες πολιτικές επιλογές και ασάφειες,  πολιτικές λαϊκισμού και κατευθυνόμενοι αγροτοπατέρες αποδυνάμωσαν τον πρωτογενή τομέα, αποπροσανατόλισαν τους αγρότες και οδήγησαν στην δημιουργία ενός μοντέλου που στόχο δεν έχει αυτή καθ’ αυτή την παραγωγή  αλλά τη λήψη επιδοτήσεων.
Ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι όλα αυτά οδηγούσαν σε κατάρρευση του παραγωγικού ιστού. Η δυστοκία όμως αυτή παρασύρει την τοπική οικονομία.

Τα προβλήματα πολλά:
·       Εμπλοκή πολλών φορέων και δυστοκία ή αδυναμία συνεννόησης και συνεργασίας  (Υπουργείο / Περιφέρειες / Δήμοι / ΟΠΕΚΕΠΕ / Ενώσεις / ΕΛΓΑ)
·       Η πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ
·       Οι καθυστερήσεις σε αναδασμούς και συμπληρωματικά έργα.
·       Τα δαπανηρά, ασύμφορα και τελικά μη αποδοτικά εγγειοβελτιωτικά αρδευτικά έργα.
·       Η κατάρρευση των ΤΟΕΒ
·       Η δυστοκία στη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων
·       Ο ανεδαφικός τρόπος εισαγωγής στα δημόσια και δημοτικά βοσκοτόπια και η σύνδεση αυτού με την επιλεξιμότητα
·       Η πρόσβαση, παροχή νερού και ρεύματος  στις σταβλικές εγκαταστάσεις
·       Η φορολόγηση των αγροτών
·       Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού (γεωπόνοι, κτηνίατροι)
·       Η ελλιπής  ενημέρωση κλπ

Παρά τα πολύπλοκα προβλήματα η παραγωγική ανασυγκρότηση στοχευμένα και όχι αόριστα επιβάλλεται. Εξάλλου ολοένα, δυστυχώς εξαιτίας της κρίσης περισσότεροι νέοι στρέφονται σε αγροτικές δραστηριότητες.
Διανύουμε μια εποχή συνεχών μεταβολών και εξελίξεων. Εξελίξεων οικονομικών, κοινωνικών, ενεργειακών.

Φυσικά οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανέπαφο τον πρωτογενή τομέα. Μετά την θέσπιση του Ν. 3874/2010 όλο και περισσότεροι αγρότες βολιδοσκοπούν τις δυνατότητες και τις προοπτικές τοποθέτησης φωτοβολταϊκών  καθώς και της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της πρωτογενούς παραγωγικής δραστηριότητας με αυτοπαραγωγή φωτοβολταϊκής ενέργειας.

Με την αυτοπαραγωγή οι αγρότες  µπορούν να µειώσουν σηµαντικά το λειτουργικό κόστος της εκµετάλλευσης.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι ο Δήμος Σουλίου θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειες σας και ελπίζουμε ότι η ενημέρωση που θα γίνει μέσα από αυτή την εκδήλωση θα είναι πολύτιμη για τους αγρότες τις περιοχής μας και όχι μόνο.

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Η επικαιρότητα των ημερών, δεν μας επέτρεψε να παρουσιάσουμε νωρίτερα, κάποιες ιδιαίτερες στιγμές από την πρόσφατη εκδήλωση του Συνδέσμου στη Θεσπρωτία.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Σε κάθε εκδήλωση του Συνδέσμου, απαραίτητη είναι η πρωτοβουλία των κατά τόπους στελεχών.

Έτσι και στην Παραμυθιά, τα "δυνατά" τους έβαλαν, ο Γιάννης Παπάς (φωτό δεξιά) και ο Γιώργος Κοτσαμπασίδης.

Παραυρέθηκαν αγρότες από την Άρτα, την Αιτωλοακαρνανία τα Γιάννενα και φυσικά τη Θεσπρωτία, ενώ στην αίθουσα συνολικά βρέθηκαν περί τους 120 αγρότες, Μέλη και μη Μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στο φορολογικό εστιάστηκαν οι περισσότερες ερωτήσεις των παρευρισκομένων και -με βάση την πλύση εγκεφάλου που επιχειρήθηκε το τελευταίο διάστημα- ήταν λογικό.

Οι εκπρόσωποί μας, ανέλυσαν τη Νομοθεσία, όπως δείξαμε και σε σχετικό video

ΦΩΤΙΑ

Σοκ και ...δέος, προκάλεσε η παρουσία του Συνδέσμου στην Ήπειρο, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και η κυκλοφορία στην Εγνατία οδό.

Η φωτιά σε ένα φορτηγό (φωτό δεξιά και κάτω), είχε σαν συνεπεια την καθυστέρηση επιστροφής της ...αποστολής κατά 2 ώρες, ενώ η ουρά από την διακοπή της κυκλοφορίας έφτασε τα 5 χιλιόμετρα.

 

}

ΦΩΤΙΑ